Recreatieve verbinding Lauwersom

Een mooie mijlpaal in de aanleg van het Lauwersom is de opening van de nieuwe recreatieve verbinding tussen Lauwersoog Dorp en de zeehaven. BügelHajema tekende voor het ontwerp van de inrichting en bedacht een zwevend vlonderpad met een avontuurlijke picknickplaats en een orchideeënvenster. De gemeente De Marne heeft de technische uitwerking voor haar rekening genomen.

Zittend op de picknickbank hang je boven het water. Hoewel water rustgevend is, is de dynamiek in de buurt van water altijd groot. Zo zie je er watervogels, rietvogels, op het nest of met jongen, libellen en ’s avonds jagende vleermuizen. Water is alom aanwezig in het Lauwersmeergebied en het ervaren van het water staat daarom centraal bij de waterbank. De waterbank maakt het mogelijk om net boven het water even uit te rusten of te picknicken. Door de ligging in het water is gebruik van de waterbank al een uitdaging op zich. De bank heeft geen leuningen, wat zitten op de bank zeker spannend maakt.

De ligging van het zwevende vlonderpad is afgestemd op de bestaande landschappelijke kwaliteiten (voormalige kreek) van het gebied en houdt rekening met bestaande ecologische waarden, in het bijzonder de aanwezigheid van verschillende soorten zeldzame orchideeën. Het pad kruist het water om daarmee het waterlandschap ervaarbaar te maken en ligt in de bosrand om de orchideeën enerzijds te ervaren en anderzijds te ontzien. Het orchideeënvenster is een breed en diep kader, waardoor een zit-/ligplek ontstaat met een sterke focus op het maaiveld waarop de orchideeën voorkomen. Door de bijzondere vormgeving heeft het object ook een recreatieve functie wanneer de planten niet bloeien. Het kader maakt de plek fotogeniek omdat in, op en naast het kader bijzondere foto’s gemaakt kunnen worden.

BügelHajema Adviseurs maakte tevens een beeldkwaliteitskader met mogelijke uitwerkingen voor twee uitzichtspunten aan het Lauwersom op de dijk aan de meerzijde (een haven- en busbalk met dijktrap).

 

IMG 4716
IMG 4721
IMG 4732
IMG 4783
IMG 4786
IMG 4798
IMG 4799

Andries van den Berg

Andries van den Berg

Landschapsarchitect

Contact