Niets is zo eigen als een Omgevingsvisie

omgevingsplan2BügelHajema stond aan de wieg van de allereerste Omgevingsvisie, voor gemeente Hellendoorn. Maar sindsdien zaten we niet stil! We werken met veel gemeenten aan het opstellen van hun omgevingsvisie. De aanpak om zo’n visie te maken verschilt per gemeente. En daarmee verschilt ook onze rol als adviseur. Want elke omgevingsvisie is maatwerk. We zetten wat voorbeelden op rij:

Waardmaken in de Gemeente Hoeksche Waard
In de Hoeksche Waard hebben 200 Waardmakers in 20 teams hun eigen visie gemaakt, rekening houdend met de opgaven waar de gemeente voor staat. De visies waren van hoog niveau en gelukkig waren veel Waardmakers het in grote lijnen met elkaar eens. BügelHajema bracht, samen met Adviseur BMC, alle visies samen tot één omgevingsvisie. De visie is vooral een uitnodiging aan de mensen en organisaties in het gebied om bij te dragen aan de opgaven en de kwaliteiten van de Hoeksche Waard. Dat is compact benoemd als ‘bijdragen aan de Hoeksche waarden en Hoeksche werken’. Het resultaat heeft de vorm gekregen van een website, gemaakt door ons bureau, waardoor de visie voor iedereen goed toegankelijk is.
Zie: www.omgevingsvisiehoekschewaard.nl.

hoekschewaard

 

Noaberkracht in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen
Eén Omgevingsvisie maken met twee samenwerkende gemeenten die al heel goed op weg zijn naar het tijdperk van de Omgevingswet, dat doen wij met de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. Twee gemeenten, één ambtelijke organisatie. Beide gemeenten met een indrukwekkende ervaring in participatie. Zij werken samen vanuit een maatschappelijk akkoord waarin hun ambities zijn bepaald.

We hielden open dorpsgesprekken waarin per dorp acties en rollen van overheid en samenleving zijn vastgelegd. Waar moet in deze gemeenten de Omgevingsvisie nog over gaan? Die vraag stelden wij ons. Gezamenlijk kwamen we tot vijf belangrijke thema’s. Op naar de bewoners, ondernemers en scholieren die mee gaan praten over deze belangrijke onderwerpen!
Ook stellen we voor deze gemeenten de digitale omgevingsvisie op. Een website die groeit tijdens het proces en waarmee iedereen optimaal op de hoogte kan worden gehouden.
Zie: www.omgevingsvisietubbergen.nl en www.omgevingsvisiedinkelland.nl

tubbergen

 

Gemeente Westerveld, natuurlijk
In de gemeente Westerveld hebben we de gemeente ondersteund bij een campagne van ‘ophalen’. In de maanden mei tot en met juli 2019 is een tour door de gemeente gemaakt met een opmerkelijk klein wit karretje. Deze was te vinden op de meest uiteenlopende plekken; de supermarkt, het zwembad of een school. Tijdens de ontmoetingen is met de bewoners het gesprek aangegaan over de kracht van de gemeente, maar ook wat er nog beter zou kunnen. Ook is op elk adres in de gemeente een ansichtkaart bezorgd met de vraag die in te vullen en aan de gemeente terug te sturen. In totaal ontving Westerveld bijna 1.400 reacties. De reacties worden omgebouwd tot gespreksonderwerpen voor de dorpenavonden (in oktober).
Zie https://www.westerveldnatuurlijk.nl/Westerveld_Natuurlijk Of bekijk hieronder de animatie, waarin de opgehaalde resultaten worden gepresenteerd.

 

Zo zijn we veel in huis te vinden bij diverse gemeenten, en overal vullen we dit anders in. In de gemeente Coevorden organiseerden we een kennislabontbijt. In de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk begeleiden we de ambtenaren zodat zij zelf de omgevingsvisie kunnen samenstellen. In de gemeente Nederweert maakt collega Henk Veldhuis deel uit van het kernteam (lees zijn blog hier). En zo hebben we bijvoorbeeld ook in de gemeenten Waterland, de Fryske Marren, Gennep, Ooststellingwerf, Krimpenerwaard en Roermond onze eigen rol ingevuld.

Gaat u aan de slag met uw Omgevingsvisie en bent u benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Elsbeth Luning

Elsbeth Luning

Amersfoort

Contact


Janneke Schurer

Janneke Schurer

Assen

Contact


Mischa Teensma

Mischa Teensma

Leeuwarden

Contact