Duurzaam en strategisch bedrijventerrein Waalwijk
Voor de gemeente Waalwijk maakten wij de landschappelijke inpassing en het bestemmingsplan voor de nieuwe ontwikkeling van Haven 8 Oost. Het bedrijventerrein biedt ruimte aan lokale en regionale bedrijven en wordt gekenmerkt door een hoogwaardige en kwalitatieve inrichting. Het speelt een belangrijke rol in het versterken van de economische positie van Waalwijk.
Het bestemmingsplan werd op 22 juni 2023 door de gemeenteraad van Waalwijk vastgesteld. Het terrein draagt bij aan de energietransitie en biedt zowel economische als ecologische meerwaarde.

-
Projectnaam:Waalwijk Haven 8 Oost: Duurzaam en strategisch bedrijventerrein
-
Jaar /jaren van uitvoering:2022 - 2024
-
Locatie:Waalwijk (noordoost)
-
Opdrachtgever:Gemeente Waalwijk
-
Projectleider/contactpersoon:
Een strategisch gelegen locatie
Haven 8 Oost ligt tussen de A59, de Bergsche Maas en het Drongelens Kanaal en vormt een uitbreiding van bedrijventerrein Haven. Dit gebied, voorheen agrarisch, wordt ontwikkeld tot een bedrijventerrein waarbij economische groei en landschappelijke kwaliteit in balans worden gebracht.
Ook de inrichting van een bedrijventerrein kan bijdragen aan een duurzame en ecologische versterking van de omgeving. Met een goed landschappelijk ontwerp is dat al lang geen contradictie meer.
Bestemmingsplan en inrichting
De landschappelijke inpassing van Haven 8 Oost is uitgewerkt in een bestemmingsplan dat ruimte biedt aan zeer grootschalige logistieke bedrijven in milieucategorie 3.1. Het bedrijventerrein sluit aan op het bestaande bedrijventerrein Haven en is geïntegreerd in een groen-blauw ecologisch raamwerk. Hiermee creëren we een balans tussen bedrijvigheid en een duurzame landschappelijke inrichting.
- Bedrijventerrein: 48,5 hectare (waarvan 21,5 hectare resterende ruimte)
- Groen: 35 hectare
- Natuur: 31 hectare
- Recreatie/volkstuinen: 1 hectare
Duurzame inrichting en ecologische versterking
De landschappelijke inpassing voorziet in de inpassing van het gehele bedrijventerrein Haven, inclusief de eerder ontwikkelde delen. Het ontwerp voor de landschapszone aan de oostrand van Haven 8 Oost-afronding inspireerden we op 'vensters in het landschap en het bedrijventerrein'. Ook het getal 8 komt vaak terug; deze heeft een sinusbeweging in zich en refereert ook aan ecologisch (sinus-) beheer van de kruidenrijke graszones. Aan de noordzijde sluit het ontwerp aan op de kenmerkende noord-zuid verkaveling met slotenpatroon, waar langs de sloten natuurvriendelijke oevers en enkele knotbomen worden aangelegd. Aan de noordzijde worden struweel hagen aan de randen aangelegd met doorkijkjes ter hoogte van de sloten. In de sloten kunnen enkele dammen worden aangebracht voor de onderhoudsstroken.
Het ontwerp omvat robuuste bosstroken, fiets- en wandelpaden en natuurvriendelijke oevers, waardoor het terrein goed is ingepast in de omgeving. De ecologische structuur binnen het plangebied versterkt de biodiversiteit en verbindt bestaande groene en blauwe structuren, waaronder een ecologische verbindingszone (EVZ) langs het Drongelens Kanaal.
Gebieden onder hoogspanningsleidingen en langs de Wateringweg worden optimaal benut. Hier is extra waterretentie aan de oostzijde geïntegreerd om wateroverlast te beperken en de ecologische waarde te vergroten. Mogelijke toekomstige toevoegingen zijn een zonnepark in het noordelijk deel en poelen als ecologische steppingstones.
Ruimte voor zonne-energie en landbouw
Ten noorden van het plangebied is ruimte gereserveerd voor een mogelijk toekomstig zonnepark met oost-west oriëntatie van zonnepanelen. Een concrete invulling van het gebied met een mogelijk zonnepark is nog van een aantal factoren afhankelijk. De gekozen groenbestemming staat een mogelijk zonnepark niet in de weg.
De gemeenteraad stelde voor het bedrijventerrein selectie- en uitgiftecriteria op. Er is veel interesse vanuit bedrijven om zich te vestigen op het bedrijventerrein. Het hele bedrijventerrein kan bijdragen aan de energietransitie én biedt ecologische meerwaarde. Daarnaast blijft er ruimte voor groen en eventueel agrarisch gebruik.