Amersfoort wil haar groenbeleid juridisch verankeren, om klimaatadaptatie en biodiversiteit te versterken. Samen met de gemeente vertalen we groenbeleid naar praktische, heldere regels.
De gemeente Amersfoort heeft een uitgebreid en divers groenbeleid, dat betrekking heeft op alle aspecten van de klimaatbestendige en natuurinclusieve stad. Denk aan bomenbeleid, watercompensatie, groencompensatie, biodiversiteit en duurzaam bouwen. Dit beleid wordt al toegepast bij ruimtelijke ontwikkelingen, maar is nog niet verankerd in gemeentelijke regelgeving.
Amersfoort heeft grote ambities in klimaatbestendigheid en natuurinclusiviteit. Wat de gemeente daar, met partners, voor gaat doen hebben ze vastgelegd in het omgevingsprogramma Groen-Blauw 2040. Onderdeel van het programma is de wens om het gemeentelijke groenbeleid te verankeren in heldere en praktische regelgeving. Wij helpen de gemeente met die omzetting, waarbij we gebruik maken van het omgevingsplan, maar ook de verordeningen en de beleidsregels.
Van groen beleid naar groene regels
Voor en samen met de gemeente onderzoeken we welke beleidskaders zich ervoor lenen om te worden omgezet naar regels. Dat gaat vaak over het omgevingsplan, maar het kan ook gaan om een beleidsregel of een gemeentelijke verordening. Soms is een inhoudelijke uitwerking nodig, voordat beleid ‘rijp’ is om vertaald te worden in regels: wat wordt precies verplicht (of verboden), voor wie, en welke eisen gelden daarbij? Is er een vergunning nodig? Of volstaan algemene regels? Wij adviseren de gemeente hierover. Zo helpen we de gemeente Amersfoort om de beleidscyclus compleet te maken.
Het Groene Huis Amersfoort
Het Groene Huis is hét centrum voor natuur- en duurzaamheidseducatie in Amersfoort. Het stimuleert bewoners en organisaties om bij te dragen aan een groene, duurzame stad. Via Het Groene Huis deelt de gemeente informatie over het groenbeleid en initiatieven om Amersfoort te vergroenen.