Woningbouwontwikkeling voor 600 woningen: De Hoven Noord
Samen met bewoners een gebied ontwerpen en indelen. We doen het in de Hoven Noord in Zutphen. De rode draad in dit proces ligt in sociale duurzaamheid: Samen met bewoners en de gemeente Zutphen werken we aan de invulling van de nieuwe woonwijk. Daarbij gaan we stap voor stap richting een gedragen eindresultaat.
Fase 1. Met bewoners aan de slag
Het Masterplan voor het nieuwe woongebied voor 600 woningen kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Zutphen, op basis van een uitgebreide dialoog met de omwonenden, betrokkenen en belanghebbenden.
De aftrap vond in 2023 plaats bij de lokale Duivenvereniging van De Hoven. Hier hielden we aan het begin van het proces meteen de Meedenkdagen, waar bewoners de vraag kregen: Wat is jouw droom voor De Hoven Noord?
Met de Meedenkdagen, interviews, werksessies en het woonbehoefte-onderzoek in 2023 zijn vele partijen en bewoners betrokken in het participatietraject om mee te denken over de toekomst voor De Hoven Noord. De resultaten hebben we weergegeven in woord en beeld.
Fase 2. Twee denkrichtingen
De eerste Meedenkdagen vormden de opmaat voor de vervolgfase; het uitwerken van twee denkrichtingen, die we weer hebben voorgelegd aan bewoners. De ene denkrichting gaat uit van een organisch model, de andere denkrichting baseert zich op de historie van het gebied.
Denkrichting 1 organische model
Denkrichting 1 is gebaseerd op ‘groene vingers’ die vanuit het noorden in de nieuwe wijk De Hoven Noord steken. De ‘opmars’ van de Overmarsch, als het ware. Hierdoor ontstaat een groene dooradering van de wijk. Zo wordt verbinding gemaakt met de omringende natuur en het landschap. Ook kan er regenwater opgevangen worden in deze groene zones. Woonbuurten buiten de oeverwal liggen op een terp.
Denkrichting 2 Groene Hoven model
Denkrichting 2 is gebaseerd op de tuindershistorie van De Hoven en de structuur van verkavelen. De woonbuurten zijn bijvoorbeeld door groen omrand. Daardoor ontstaat een kleinschalig en dorps karakter. Tussen de woonbuurten liggen openbare of gemeenschappelijke groengebieden (groene pijlen). Hier vinden speelplekken en – bosjes, wadi’s , bomen, struweelhagen, fruitbomen en parkeerkoffers een plek. Woonbuurten buiten de oeverwal liggen op een terp.
Fase 3. Uitwerking tot masterplan en stedenbouwkundig plan
De keuze voor denkrichting 1 luidde de volgende stap in: het uitwerken van deze denkrichting naar een Masterplan. In 2024 zijn alle onderwerpen die voor een groot woongebied als dit van belang zijn, verder uitgewerkt; bijvoorbeeld de verschillende woongebieden, ontsluitingen, werken, voorzieningen, duurzaamheid en cultuurhistorie.
Ook deze fase kenmerkte zich door bijsturing en aanvulling op basis van de input van betrokkenen.
In oktober 2024 vond er een inloopbijeenkomst plaats waarin bewoners het Masterplan konden bekijken. Hierin zagen zij welke ideeën waren meegenomen en hoe deze zijn verwerkt tot een samenhangend en toekomstgericht Masterplan.
Na vaststelling van het masterplan (december 2024) werken in we in 2025 het gebied verder uit met stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan. De circa 600 geplande woningen in het gebied worden dan verder uitgewerkt naar type woningen, uitstraling, materiaalgebruik en doelgroepen.