direct naar inhoud van 1.5 COMMISSIE OMGEVINGSKWALITEIT
Plan: Nota Omgevingskwaliteit
Status: vastgesteld
Plantype: welstandsnota
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.WE00001-0001

1.5 COMMISSIE OMGEVINGSKWALITEIT

1.5.1 Procedure zittingen en openbaarheid

De Welstandscommissie moet haar advisering kunnen plaatsen binnen de ruimere context van de gemeente Ermelo als geheel. Ze dient oog te hebben voor de inspanningen die de gemeente levert in het dynamische proces van versterken en veranderingen van functies en voorzieningen. Deze aanpak van de gemeente impliceert enerzijds ruimte bieden aan het nieuwe en anderzijds zorgvuldig omgaan met het bestaande.

De leden van de nieuwe commissie Omgevingskwaliteit moeten conceptueel kunnen denken en de grote lijnen van de ontwikkeling van Ermelo onderschrijven, maar ook oog hebben voor het belang van bestaande waarden. Van het grootste belang is het vermogen om helder en duidelijk te kunnen spreken over de getoonde ontwerpen en de onderwerpen die daarmee in verband worden gebracht. Deze aspecten moeten bij de benoeming van de leden worden getoetst aan de hand van een verantwoording en beschouwing over welstandsaspecten van Ermelo. Daarna volgt een definitieve benoeming door het college van burgemeester en wethouders.

1.5.2 Samenstelling

  • Voorzitter

Aantoonbaar affiniteit met het openbaar bestuur.

  • Architectlid 1

Aantoonbare kennis & affiniteit bij conceptuele planvorming.

  • Architectlid 2

Aantoonbare kennis van bestaande (historische) stedelijke- en landelijke milieus.

  • Stedenbouwkundige/landschapsarchitect

Oog voor de grotere stedelijke structuren en -lagen.

  • Twee burgerleden
  • twee burgerleden die voor drie jaar worden aangesteld

De commissie wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris die voldoende op de hoogte is van de gemeentelijke procedures, wet- en regelgeving en met affiniteit voor ruimtelijke kwaliteit.

Kleine commissie Omgevingskwaliteit.

Uit de COK wordt een landschaparchitect/stedenbouwkundige en een architect gekozen die met de gemeentelijke ambtenaar de kleine commissie vormen. Deze kleine commissie heeft tot doel de gewone en kleinere bijzondere bouwplannen vlot af te handelen. Vlot wil in dit geval zeggen ruim binnen de verplichte termijn van acht weken. Deze werkwijze komt overeen met de huidige werkwijze van de kleine commissie.

De kleine commissie Omgevingskwaliteit heeft vier taken:

  • 1. Eerste beoordeling en schifting 'klein of groot bouwplan', waarna plannen met het predicaat 'klein' getoetst worden aan de criteria kleine bouwplannen. Deze kleine bouwplannen worden automatisch goedgekeurd, indien er geen sprake is van strijdigheid met deze criteria.
  • 2. Vervolgens vindt er een beoordeling en schifting plaats in 'gewoon en bijzonder' waarna plannen met het predicaat 'gewoon' automatisch worden goedgekeurd.
  • 3. Advies over kleine aanpassingen aan ingediende plannen, die nog net niet voldoen aan het predicaat 'gewoon', waardoor daarna door de ambtenaar goedkeuring kan worden verleend.
  • 4. Voorbespreking met de indieners van plannen die vanwege het 'bijzondere' karakter geagendeerd worden in de COK. In het schema 'beoordeling bouwplannen' is de positie van de kleine en de gewone commissie in de toetsingsprocedure weergegeven (zie pagina 22). Bij plannen met een bijzonder karakter wordt altijd aangestuurd op een voorbespreking.

1.5.3 De nieuwe commissie Omgevingskwaliteit

Naast de openbaarheid die bij de benoeming van de leden in acht wordt genomen, moet maximale openbaarheid en openheid worden betracht bij

de advisering door de commissie. Er moet ruimte zijn voor publiek en de pers en in de vergaderzaal worden de besproken plannen op een scherm gepresenteerd.

Alle plannen komen eerst in de kleine commissie Omgevingskwaliteit aan de orde. Indien uit de eerste beoordeling blijkt dat er geen bijzonderheden zijn, is het advies het bouwplan te voorzien van een positief advies. Alle overige plannen hebben een bijzonder karakter. In deze gevallen zal eerst een principeverzoek worden besproken. Dat wil zeggen dat het bouwplan eerst op hoofdlijnen in deze kleine commissie wordt getoetst. De uitkomst van deze toets kan zijn dat het bijzondere bouwplan op enkele onderdelen moet worden aangepast. Op deze wijze wordt aan het begin van het ontwerpproces voorkomen dat een initiatiefnemer in het eindstadium voor grote verrassingen komt te staan.

De voorzitter vraagt direct betrokkenen aan tafel en creëert een ontspannen sfeer. Hij/zij verstrekt duidelijkheid over de bespreektijd en de procedure. Er is altijd sprake van hoor en wederhoor. Bij de afronding wordt het uit te brengen advies in concept geformuleerd. Ook de vervolgprocedure is daarbij helder. De ambtelijk secretaris heeft onder verantwoordelijkheid van de voorzitter de taak het uiteindelijke advies aan het college van burgemeester en wethouders uit te brengen. De besprekingen hebben in eerste instantie een vragend karakter. De ontwerper en de opdrachtgever wordt bovenal gevraagd naar motieven voor doel(groep), programma en product.

Presenteren en inbedding in de ruimere context vormt een wezenlijk onderdeel van de bespreking en van de advisering. Discussies over smaak, mooi en lelijk moeten worden vermeden. Bij de advisering moeten argumenten uit de algemene criteria met name en navolgbaar worden aangehaald.

De adressen van de te bespreken initiatieven worden voorafgaand aan de commissiebijeenkomst openbaar gemaakt en direct omwonenden worden tevoren geïnformeerd door de initiatiefnemer wanneer plannen ter bespreking en beoordeling op tafel liggen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.WE00001-0001_0005.png"

Schema 2: Beoordeling bouwplannen door de KLEINE COMMISSIE OMGEVINGSKWALITEIT en de COMMISSIE OMGEVINGSKWALITEIT