Plan: | Nota Omgevingskwaliteit |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | welstandsnota |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.WE00001-0001 |
Het historisch centrum
Karakteristiek voor het historische centrum is de omgeving van het Weitje en de Oude Kerk. Dit gebied is niet alleen het oudste gedeelte van het dorp, maar vormt ook een markant gedeelte vanwege de ligging aan diverse uitvalswegen richting Harderwijk, Putten en buurtschappen als Horst, Telgt en Drie. De Oude Kerk en het Weitje met de muziektent en de aangrenzende witte panden hebben een iconische uitstraling. Ze vormen een herkennings- en oriëntatiepunt binnen het dorp.
Het centrumgebied wordt gekenmerkt door een zekere afwisseling en menging van functies, zoals winkels, horeca, wonen en bedrijvigheid. Vanaf 1900 heeft een sterke verdichting met bebouwing plaatsgevonden in het centrumgebied. Tussen de recentere uitbreidingen blijven de karakteristieke oude panden de dragers van de dorpse identiteit van Ermelo.
Binnen het centrumgebied komen diverse historische linten (uitvalswegen) bij elkaar. De hoekpunten waar deze samenkomen vormen belangrijk identiteitsdragers voor Ermelo, hetgeen zich uit in een plein, brink of accentuering van de hoek.
STEDENBOUWKUNDIGE KENMERKEN
ARCHITECTONISCHE KENMERKEN
Hoogte
Massa en vorm
Gevels
Toevoegingen/Detailleringen
Materiaal- en kleurgebruik
Gemengde bebouwing
Rondom de kern en de oude uitvalswegen, zoals de Stationsstraat, de Dokter Holtropstraat, de Oude Telgterweg en de Putterweg heeft een flinke verdichting van bebouwing plaatsgevonden. De uitvalswegen vormen belangrijke (historische) dragers van het centrum van Ermelo. Hier is een divers beeld ontstaan als gevolg van uiteenlopende stedenbouwkundige en architectonische principes. Diverse wijzigingen hebben zich voorgedaan op het gebied van het stratenpatroon, de bebouwingstypologiën en de korrelgrootte van de bebouwing. De bebouwing is overwegend vrijstaand, met uitzondering van het winkelgebied aan de Stationsstraat e.o. en diverse grootschalige complexen.
BEBOUWING MET HISTORISCHE KENMERKEN EN KARAKTERISTIEK
Binnen deze karakeristiek valt naast de historische bebouwing ook nieuwbouw met een historiserende uitstraling. Kenmerkend zijn:
Hoogte
Massa en vorm
Gevels
Toevoegingen/Detailleringen
Materiaal- en kleurgebruik
Specifieke kenmerken Stationsstraat
NAOORLOGSE BEBOUWING
De naoorlogse bebouwing heeft een grotere schaal dan de oorspronkelijke bebouwing. Kenmerken zijn:
Hoogte
Massa en vorm
Gevels
Toevoegingen/Detailleringen
Materiaal- en kleurgebruik
INSTELLINGEN / COMPLEXEN
Deze relatief grootschalige bebouwing voegt zich niet of moeilijk in de bestaande karakteristiek van de historische kern en uitvalswegen. De kenmerken zijn per instelling/complex verschillend, waardoor een gedegen beeldkwaliteitsplan noodzakelijk is om een goede inpassing te kunnen garanderen.
Het Weitje met muziektent en witte panden als iconen van het centrumgebied
Karakteristieke oude boerderij
Karakteristiek oud pand in het centrumgebied
Kenmerkende naoorlogse bebouwing aan een (historisch) bebouwingslint
Gewaardeerde uitstraling van een winkel in een karakteristiek pand
Samenhang in maatvoering van de gebouwen in het centrumgebied
2 Woonwijken Ermelo
Het traditionele tuindorp De Riet
Omstreeks 1920-1930 is begonnen met het bouwen van de wijk De Riet. De wijk is opgezet volgens de tuindorp-gedachte: vrijstaande woningen in een ruime (groene) setting. De tuindorpen moesten een tegenwicht bieden aan de arbeiderswoningen en verwijzen naar het dorpse karakter. De woningen hebben forse kappen met ruime dakoverstekken en accenten in de vorm van erkers en loggia's. De ambachtelijke detailleringen geven de woningen een romantische uitstraling (zoals donker metselwerk).
STEDENBOUWKUNDIGE KENMERKEN
ARCHITECTONISCHE KENMERKEN
Hoogte
Massa en vorm
Gevels
Toevoegingen/detailleringen
Materiaal- en kleurgebruik
De naoorlogse bebouwing
In vergelijking tot vorige bouwperiodes kende de naoorlogse bebouwing een sterke versobering wat betreft de opzet van de wijken en architectuur van de bebouwing. De bebouwing is voornamelijk ontstaan vanaf 1950, waarbij de nadruk lag op het in korte tijd produceren van goedkope woningen. Dit heeft geresulteerd in een grote samenhang in het straatbeeld door geringe variaties in materiaal- en kleurgebruik.
STEDENBOUWKUNDIGE KENMERKEN
ARCHITECTONISCHE KENMERKEN
Hoogte
Massa en vorm
Gevels
Toevoegingen/Detailleringen
Materiaal- en kleurgebruik
De wijkgedachte
De bebouwing in deze wijk is gebouwd rond 1960-1970 volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen. Het belangrijkste uitgangspunt is het scheiden van functies geweest. Kenmerkend is de rechtlijnige opzet van de wijk en de stedenbouwkundige 'stempels': een samenstel van bouwblokken en openbare ruimte in een vaste opzet, die herhaardelijk is toegepast. In dit geval bestaan deze stempels uit vier bouwblokken die als een molenwiek zijn gerangschikt rondom een centraal pleintje: het hofje.
STEDENBOUWKUNDIGE KENMERKEN
ARCHITECTONISCHE KENMERKEN
Hoogte
Massa en vorm
Gevels
Toevoegingen/Detailleringen
Materiaal- en kleurgebruik
De woonomgeving benadering
De bebouwing in deze wijk is gerealiseerd rond 1970, waarbij de menselijke schaal en maat richtinggevend waren voor het vormgeven van de wijk. Het stratenpatroon heeft een grillig verloop en weinig doorgaande wegen, waardoor woningen veelal geclusterd zijn rondom erfjes (ten behoeve van ontmoetingsmogelijkheden). Er is sprake van veel openbaar groen rondom de erven. Hierdoor zijn delen van de wijk sterk naar binnen gekeerd. De benadering van een voor- en achterzijde van de woning is in de verkavelingsopzet min of meer losgelaten.
STEDENBOUWKUNDIGE KENMERKEN
ARCHITECTONISCHE KENMERKEN
Hoogte
Massa en vorm
Gevels
Toevoegingen/Detailleringen
Materiaal- en kleurgebruik
Het parkachtige woongebied
In dit gebied is de ruim opgezette groene structuur beeldbepalend. Binnen het groene raamwerk bevinden zich villa's met een individuele uitstraling. De groen ingerichte woonstraten, de maat van de bouwmassa's en de groen ingevulde ruimte daartussen, zorgen voor een sterke samenhang. Openbare ruimte en privé-tuinen vormen de groene sfeer rondom vrijstaande woningen van wisselende omvang.
STEDENBOUWKUNDIGE KENMERKEN
ARCHITECTONISCHE KENMERKEN
Hoogte
Massa en vorm
Gevels
Zijgevels die duidelijk zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte worden behandeld als voorgevels.
Toevoegingen/Detailleringen
Aan de straatzijde is incidenteel sprake van een transparant vormgegeven erker of serre.
Materiaal- en kleurgebruik
In lichte kleur geschilderde gevels en stucwerk worden toegestaan indien deze kenmerkend zijn voor de omgeving en in terughoudend kleurniveau worden toegepast.
Individuele en/of thematische bebouwing
Kenmerkend is de eigen identiteit per woning (individueel) of per bebouwingsgroep (thematisch). Dit komt tot uiting in de bouwstijl, de vormgeving en de kleur- en materiaaltoepassing.
Sterk variërend per thematisch uitgewerkte bebouwing. Binnen het thema is sprake van een grote onderlinge samenhang tussen de bebouwing. Dit uit zich in de bouwstijl, vormgeving en/of het kleur- en materiaalgebruik.
ARCHITECTONISCHE KENMERKEN
De architectuur van de gebouwen is zeer gevarieerd, waarbij deze individueel vormgegeven zijn of middels een thema een sterke onderlinge samenhang hebben.
Gemengde bebouwing
Veelal is hier sprake van een overgangsgebied tussen verschillende stedenbouwkundige typolgiën, waardoor er een combinatie van stijlen is ontstaan en er niet altijd een duidelijke afbakening aan te geven is. De stedenbouwkundige en architectonische kenmerken sluiten aan op typologiën uit de nabije omgeving.
3 Bedrijventerreinen Ermelo
Bedrijventerrein Kerkdennen
Kerkdennen is gelegen in het zuiden van Ermelo, tussen het spoor en de Herderlaan. Vanwege de ligging tegen de bebouwde kom heeft dit terrein van oorsprong een kleinschaliger en regionaal georiënteerde bedrijvigheid.
De bebouwing heeft een overwegend traditioneel karakter, vanwege het ontstaan van het terrein omstreeks 1950-1960.
De afgelopen jaren heeft er pleksgewijs een moderniseringsslag plaatsgevonden, hetgeen te zien is aan een meer eigentijdse vormgeving en materiaalgebruik. Dit heeft er ook in geresulteerd dat het kleinschalige karakter en de samenhang tussen de oorspronkelijke bebouwing aan het verdwijnen is.
Vanwege de ligging tegenover de bebouwde kom en aan het (historische) bebouwingslint van de Oude Telgterweg vragen de randen van het terrein een zorgvuldige benadering.
Specifieke criteria
Bedrijventerrein Veldzicht
Het bedrijventerrein is gelegen aan de noordzijde van Ermelo tussen het spoor en de Harderwijkerweg. Op het terreinen komen diverse typen bedrijven voor, waarbij elk bedrijf een eigen functie en uitstraling heeft. Over het algemeen is er sprake van meer grootschalige bebouwing en nieuwbouw.
De meer recentere bebouwing straalt een hoger kwaliteitsniveau uit. Aan de plaatsing van de bebouwing, de architectuur, de inrichting van het erf en de openbare ruimte is veel aandacht gegeven.
Specifieke criteria
4 Buitengebied en buurtschappen Ermelo
De landschapstypen in het buitengebied
Het buitengebied van de gemeente Ermelo kent een zevental landschapstypen, dit zijn:
Ontwikkelingen in het buitengebied moeten passen in de omgeving. Daarom worden hierna verschillende landschapstypen nader toegelicht.
Dit landschapstype is met name in het westen van het buitengebied van Ermelo te vinden. Gelegen op de flank van het Veluwemassief, vormt het een overgang van het meer besloten boslandschap van de Veluwe naar het lager gelegen en meer open polderlandschap aan de voet van het Nuldernauw. Rondom Leuvenum en Speuld vormt het kampenlandschap een overgang van het bos- en heidelandschap naar de heideontginningen en het beekdallandschap van de Leuvenumse Beek.
Karakteristiek van het kampenlandschap
Visie op het kampenlandschap
Het behoud en herstel van landschapselementen staat voorop. Bij bouwinitiatieven wordt dan ook gevraagd om, door middel van streekeigen beplanting, het erf sterker te verbinden met de aangrenzende landschapselementen. Hoe sterker het erf verbonden is met het landschap, des te meer deze kan verdragen wat betreft bebouwing. De kleinschalige structuur van het landschap is leidend. Binnen de open ruimten, de kampen, is vrijheid mogelijk wat betreft bouwinitiatieven, waarbij wel altijd gestreefd moet worden naar een compacte opzet van het gehele erf.
Het enkdorpenlandschap komt voor op het Veluwemassief, rondom de buurtschappen Speuld en Houtdorp en ten (zuid)westen van Ermelo.
Karakteristiek van het enkdorpenlandschap
Visie op het enkdorpenlandschap
De openheid van de enken is beeldbepalend en leidend. Bebouwing dient dan ook zoveel mogelijk aan de randen te blijven van de enken. Hierbij is aandacht nodig voor een groene inpassing van het erf en het behoud van doorzichten naar de enk. Dit is een gevoelig landschapstype voor grootschalige bebouwing, aangezien deze moeilijk inpasbaar is aan de rand van de enk. Te grote bebouwing heeft al snel invloed op de gewaardeerde openheid.
HET OUDE BROEKONTGINNINGENLANDSCHAP
Dit landschapstype is in het lage en natte gebied ten westen van Ermelo gelegen. Als ontginningenlandschap heeft het een grote agrarische oorsprong en betekenis. Onder invloed van de ontginningen en verkavelingen is de uitstraling van dit landschapstype sterk veranderd.
Karakteristiek van het oude broekontginningenlandschap
Visie op het oude broekontginningenlandschap
Het verbeteren van de beeldkwaliteit van de erven is in dit gebied een doel op zich. Er is sprake van weinig samenhang doordat er een wisselende mate van erfbeplanting is toegevoegd op de erven en de bebouwing varieert wat betreft de massa en schaal. Het is een agrarisch werklandschap waarin de agrarische bebouwing gezien mag worden. Echter, deze dient in samenhang vorm gegeven te worden met de maat en schaal van het landschap. Bij grotere openheid verdraagt een meer beeldbepalende bebouwing. Bij een relatief kleine openheid is meer erfbeplanting nodig om de openheid als waarde te beschermen.
Dit landschapstype is een open landschap ten oosten van de A28 en een kustlandschap langs de voormalige Zuiderzeekust ten westen van de snelweg.
Karakteristieken van het Zuiderzeekustlandschap
Visie op het Zuiderzeekustlandschap
Aan het kustlandschap wordt ingezet op ontwikkeling van het recreatie- en natuurgebied. Daarbij is er aandacht voor het evenwicht tussen recreatie en natuur. In het agrarische werklandschap, de slagenverkaveling, wordt een openheid van de kavels nagestreefd, met groene erven op de koppen van de smalle percelen. Bij bouwinitiatieven is het belangrijk dat de verkavelingsstructuur gerespecteerd wordt en indien mogelijk versterkt wordt door erfbeplanting.
HET JONGE HEIDEONTGINNINGENLANDSCHAP
Dit landschapstype is ontstaan vanaf 1850 rondom de oude landschappen op het Veluwemassief en ten noorden van Ermelo.
Karakteristieken van het jonge heideontginningenlandschap
Visie op het jonge heideontginningenlandschap
Het verbeteren van de beeldkwaliteit van de erven is in dit gebied een doel op zich. Er is sprake van weinig samenhang doordat er een wisselende mate van erfbeplanting is toegevoegd op de erven en de bebouwing varieert wat betreft de massa en schaal. Het is een agrarisch werklandschap waarin de agrarische bebouwing gezien mag worden. Echter, deze dient in samenhang vorm gegeven te worden met de maat en schaal van het landschap. Grotere openheid verdraagt een meer beeldbepalende bebouwing. Bij een relatief kleine openheid is meer erfbeplanting nodig om de openheid als waarde te beschermen.
HET BEEKDALLANDSCHAP VAN DE LEUVENUMSE BEEK
Het beekdallandschap is een oud natuur- en cultuurlandschap in het oosten van het buitengebied van Ermelo. Het is een landschap dat zeer goed in tact gebleven is en als zeer waardevol beschouwd wordt.
Karakteristieken van het beekdallandschap Leuvenumse Beek
Visie op het beekdallandschap Leuvenumse Beek
Behoud en ontwikkeling van het kleinschalige natuur- en cultuurlandschap staat voorop. Dit landschapstype is grotendeels aangewezen als beschermd dorpsgezicht, waardoor er aandachtig gekeken wordt naar bouwinitiatieven. Deze zullen altijd beoordeeld worden door de Commissie Omgevingskwaliteit.
Het grootste gedeelte van het buitengebied van Ermelo bestaat uit bos en heide. De bossen variëren van oude bossen en recentere aangeplante delen op heideterreinen. De terreinen die niet aangeplant zijn, resteren nu nog als heidevelden.
Karakteristieken van het bos- en heidelandschap
Visie op het bos- en heidelandschap
Het besloten boslandschap verdraagt diverse bouwinitiatieven, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de landschapswaarde. De heidevelden echter, zijn gevoeliger voor veranderingen vanwege hun openheid. Het verbeteren van de beeldkwaliteit van erven en de buurtschappen staat voorop. Hierbij dient aandacht uit te gaan naar waarden zoals; oude bossen, open ruimten in het bos; structuurrijke bosranden en open heidevelden.
DE BUURTSCHAPPEN
In het buitengebied van Ermelo zijn diverse buurtschappen gelegen. De volgende buurtschappen worden hieronder nader toegelicht:
Horst
Het buurtschap Horst bestaat uit een vedicht dorpslint, waarin in de loop der tijd diverse bebouwing is geplaatst. Deze veelal vrijstaande bebouwing ligt in of achter de rooilijn. De bebouwing is veelal kleinschalig en heeft een individuele uitstraling. Tussen de Rode Schuurderweg en de Zeeweg heeft verdichting van bebouwing plaatsgevonden. De aanwezige bebouwing bestaat uit een mengeling van kleine boerderijen en bedrijven, woningen en vakantiehuisjes. Diverse personeelswoningen voor de nabijgelegen instellingen zijn gelegen langs de Fokko Kortlanglaan en de Horsterweg. Het begin van de Horsterweg vormt een karakteristieke entree vanwege de diverse karakteristieke woningen uit de jaren '30.
Telgt
Net zoals Horst heeft Telgt geen duidelijk centrum en bestaat met name uit kleinschalige historische bebouwing langs de uitvalswegen. Het zwaartepunt van de bebouwing is langs en ten noorden van de Telgterweg gelegen, zoals de school en diverse bedrijven.
Drie
De enclave Drie is een eeuwenoude nederzetting, geheel omsloten door het Speulderbos. De akkers worden gedeeltelijk nog begrensd door oude enkwallen. Waardevolle elementen zijn:
De historische structuur van het dorp, in de vorm van een klaverblad, wordt bepaald door de haaks op elkaar staande Sprielderweg en de Drieërweg. Direct daarachter bevinden zich de kleine akkers, omgeven door oude enkwallen. De bebouwing bestaat uit een aantal boerderijen en woonhuizen, gelegen aan de noordrand en aan de Kruising van de Sprielderweg en Drieërweg.
Speuld
Aan de rand van he Speulderbos is het buurtschap Speuld gelegen. Het buurtschap is aan de randen bebouwd met schaapskooien, die van oudsher aanwezig zijn. Aan de Garderenseweg bevindt zich de meeste bebouwing. die in de loop der jaren sterk is verdicht tot een bijna aaneengesloten bebouwingslint. Daarbij is tevens de grote schaal van de agrarische bedrijfsgebouwen dominant aanwezig in het beeld aan de randen van de akkers. Veel schuren zijn in hout opgetrokken en bepalen het bebouwingsbeeld van Speuld.
Houtdorp
Houtdorp vormt een kleine nederzetting met akkers, vrijwel geheel omsloten door he Speulderbos. De bebouwing is voornamelijk gelegen aan de Garderenseweg en heeft zich in de loop van de 20e eeuw verdicht, onder andere met enkele relatief grootschalige agrarische bedrijfsgebouwen. Deze wijken sterk af van de bestaande, kleinschalige en besloten bebouwing. Op de zuidelijke akkers is het kampeerterrein en recreatiecentrum Kastelenhof aangelegd. Het beeld van Houtdorp is in het zuidelijke deel vrij ingrijpend aangetast als gevolg van de in de loop van de 20e eeuw toegenomen verdichting van bebouwing.