Plan: | Nota Omgevingskwaliteit |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | welstandsnota |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.WE00001-0001 |
De gemeente Ermelo heeft voor veel voorkomende kleine bouwplannen heldere bouwcriteria opgesteld. Door middel van een eenvoudig taalgebruik en een begrippenlijst (zie bijlage 04.2), zijn de criteria begrijpelijk en duidelijk omschreven. Zodoende kan er geen misverstand over bestaan hoe er gebouwd moet worden om aan de welstandscriteria te voldoen en kan er een snelle toetsing van het bouwplan plaatsvinden.
Vooraf raadplegen!
Als initiatiefnemer van een bouwplan is het verstandig de criteria voor kleine bouwplannen vooraf te raadplegen. Hierdoor is duidelijk wat er verwacht wordt van uw bouwplan en wordt voorkomen dat deze achteraf niet blijkt te voldoen aan de gestelde welstandscriteria.
Gewoon, doen!
Indien er sprake is van een bouwplan dat direct past bij het bestaande gebouw of bij de omgeving, dan zal deze binnen de opgestelde criteria voor veel voorkomende kleine bouwplannen vallen. In dat geval hoeft het plan niet naar de Commissie Omgevingskwaliteit en is een snelle afhandeling via de Kleine Commissie Omgevingskwaliteit (zie pagina 18) mogelijk.
Bijzonder, aandacht!1
Plannen die afwijken van het gewone, verdienen extra aandacht. In twee gevallen kan hier sprake van zijn:
1. Voor bouwplannen die buiten de gestelde welstandscriteria vallen. Hiervoor moet worden beoordeeld of deze geen afbreuk doen aan de ruimtelijke kwaliteit. De plannen gaan daarom ter beoordeling naar de Commissie Omgevingskwaliteit.
2. Voor bouwplannen waarbij sprake is van een bijzonder gebouw of een ligging van het gebouw in een bijzonder gebied. Zelfs wanneer het bouwplan zelf past bij het bestaande gebouw of bij de omgeving (zoals bij een gewoon plan), wordt deze ter beoordeling aan de Commissie Omgevingskwaliteit voorgelegd.
Exces, voorkomen!
Indien de gemeente Ermelo van mening is dat er sprake is van een extreem afwijkend bouwwerk, dan kan zij deze aanwijzen als exces. De gemeente kan op basis van de Woningwet de eigenaar verplichten het bouwwerk aan te passen of te slopen.
Wat zijn kleine bouwplannen?
Voor de volgende bouwplannen gelden de in dit hoofdstuk vermelde welstandscriteria:
Vergunningsvrij of toetsing welstandscriteria voor kleine bouwplannen
Over het algemeen gelden er, vanwege de zichtbaarheid en betekenis voor de omgeving, meer welstandscriteria voor een bouwplan aan de voorkant van het gebouw. Om te bepalen of een bouwplan vergunningsvrij gerealiseerd kan worden of niet, gebruiken we de begrippen uit de Bor (Besluit Omgevingsrecht):
Achtererfgebied: vergunningsvrij, onder voorwaarden
Erf achter de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1 meter achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied, zonder het hoofdgebouw opnieuw te doorkruisen of in het erf achter het hoofdgebouw te komen.
Vergunningsvrij, indien voldaan wordt aan de eisen uit het Besluit omgevingsrecht (Bor).
Voorerfgebied: toetsing aan welstandscriteria kleine bouwplannen
Erf dat geen onderdeel is van het achtererfgebied.
Zichtbaarheid
Voor de gemeente Ermelo is met name de zichtbaarheid van het kleine bouwplan van grote invloed op de beoordeling. Een bouwplan dat nauwelijks tot niet zichtbaar is vanaf de openbare ruimte wordt soepeler behandeld. Is de zichtbaarheid groot, zoals veelal het geval is aan de voorzijde van een gebouw, dan zijn de welstandscriteria van toepassing.