Skip to main content
 • City Nieuwegein, gebiedsontwikkeling van de binnenstad

City Nieuwegein, gebiedsontwikkeling van de binnenstad

Ondersteuning bij de gebiedsontwikkeling van het centrum van Nieuwegein tot een toekomstbestendig gebied. In de City van Nieuwegein staat duurzaamheid, menging van functies en hoogwaardig groen centraal.

 • Projectnaam:
  City Nieuwegein
 • Jaar /jaren van uitvoering:
  2017-2023
 • Locatie:
  Nieuwegein
 • Opdrachtgever:
  Gemeente Nieuwegein
 • Projectleider/contactpersoon:

Duurzaamste binnenstad van Nederland

De ambitie van de gemeente Nieuwegein om de meest duurzame binnenstad van Nederland te worden begint concreet vorm te krijgen. De City, zoals Nieuwegein haar binnenstad noemt, groeit uit tot een toekomstbestendig, duurzaam, groen en gezond stadscentrum. De stad realiseert een hoogwaardig OV-knooppunt en er komen ongeveer 2000 nieuwe woningen bij. De stad geeft veel ruimte aan groen. Duurzaamheid speelt een centrale rol bij de verdere vernieuwing van City Nieuwegein.

Gebiedsontwikkeling: Het doel centraal stellen

Bij een dergelijk grootschalig stedelijk (her)ontwikkelingsproject spelen veel verschillende belangen en vraagstukken. Alle facetten van gebiedsontwikkeling  komen er bij aan bod! BügelHajema adviseert de gemeente in dit project bij:

 • de strategische inzet van het RO-instrumentarium;
 • het coördineren en (laten) uitvoeren van onderzoeken;
 • het opstellen van en adviseren over de benodigde ruimtelijke procedures.

Dit doen wij door het doel, de (her)ontwikkeling van de City, centraal te stellen, in plaats van het ruimtelijk plan. Dat betekent dat onze collega's van gebiedsontwikkeling flexibel werken en meebewegen met de uitwerking van plannen als dat nodig is. Het vraagt veel vermogen om snel en soepel in te spelen op nieuwe vraagstukken en belangen. Dat is kenmerkend voor deze langlopende gebiedsontwikkelingen. Met het doel duidelijk centraal gesteld, een flexibele houding en hoge mate van betrokkenheid werken we hierin samen met de gemeente.

Publieksprijs SKG

De Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling reikte in 2022 de publieksprijs SKG Award uit aan de gemeente Nieuwegein voor dit langlopende project. De stichting reikt de prijs ieder jaar uit aan een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling. De stichting wil op deze manier samen met de Leerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft de kwaliteit van gebiedsontwikkeling in Nederland waarderen en stimuleren.

Bron afbeelding: https://city-nieuwegein.nl/

 

Links

Niek Geurts

Meer weten? Neem contact op met Niek Geurts

Adviseur voor de leefomgeving / GIS-specialist
0334656545