Conflictbemiddeling en procesbegeleiding Oosterleek
Bemiddelen in een langlopende conflictsituatie in een klein dorp aan de rand van het Markermeer, met als doel herstel en behoud van een zeldzaam rijksmonument.
Projectnaam:
Conflictbemiddeling en procesbegeleiding Oosterleek
Een impasse van tientallen jaren doorbreken, als laatste kans om een van de weinige West-Friese langhuizen te behouden voor de toekomst. De gemeente Drechterland deed het. BügelHajema begeleidde de gemeente, leidde de gesprekken met de bewoners van het dorp, schetste verschillende oplossingsmodellen, verzorgde het ecologisch onderzoek en maakte een bestemmingsplan op maat voor dit bijzondere project.
Het zeer vervallen huisje stond op instorten, tot groot verdriet van de bewoners van Oosterleek. Iets wat een parel kon zijn in deze kleine kern was een doorn in het oog geworden. De erfgenamen van de laatste eigenaar konden het ruim 25 jaar niet eens worden over de verdeling, met verkrotting tot gevolg. Eerdere pogingen van de gemeente om het pand te redden leidden tot niets.
Doorbraak
Met de komst van Vereniging Hendrick de Keyser ontstond een kans dit zeldzame object te behouden en te herstellen. Hiervoor moest met de erfgenamen én met de bewoners van Oosterleek een overeenstemming bereikt worden. Onder meer over de vergoeding voor de erfgenamen met een vervangende bouwlocatie en het gebruik van het monument voor de toekomst. BügelHajema begeleide dit, bij vlagen emotionele, proces.
Eindresultaat
Na afronding van de benodigde onderzoeken, gesprekken en het nieuwe bestemmingsplan kon de Vereniging Hendrick de Keyser aan de slag om het gebouw te herstellen. Het geheel in historische staat teruggebrachte monument is nu te reserveren als ‘Monument en Bed’.