Skip to main content
 • Duurzame aardehuizen Olst

Duurzame aardehuizen Olst

Een bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan waarin een Nederlandse primeur mogelijk werd gemaakt; de bouw van 23 duurzame en zelfvoorzienende ‘aardehuizen’.

 • Projectnaam:
  Duurzame aardehuizen Olst
 • Jaar /jaren van uitvoering:
  2010-2015
 • Locatie:
  Olst
 • Opdrachtgever:
  Gemeente Olst-Wijhe
 • Projectleider/contactpersoon:

Primeur in Nederland

Samen met de gemeente Olst-Wijhe, de woningcorporatie Salland Wonen en de Vereniging Aardehuis Oost-Nederland maakten we een bestemmingsplan en een beeldkwaliteitsplan voor een woonbuurt. Een bijzonder onderdeel van deze wijk is de buurt met duurzame woningen. Een nieuw fenomeen in Europa, en Olst had de primeur: de bouw van 23 duurzame woningen, beter bekend onder de naam ‘aardehuizen’.

Duurzame woningen, energieneutraal

Aardehuizen zijn woningen die in hun eigen energie voorzien, een eigen systeem van waterzuivering hebben en worden gebouwd van restmaterialen. Zo vormen compact gestapelde, met aarde opgevulde oude autobanden de dragende muren. Niet eerder werd op deze schaal een buurt van aardehuizen gebouwd. De aardehuizen in Olst zijn geïnspireerd op Earthships van architect Michael Reynolds. De eerste Earthships dateren van veertig jaar geleden en zijn uitvoerig getest in gebruik. Afval - waar mogelijk - en lokale bouwmaterialen - zo veel mogelijk - zijn bepalend in de bouw. Een Earthship is ontworpen om zelfvoorzienend te zijn.

Eindresultaat

De Aardehuizen zijn inmiddels allemaal gebouwd en bewoond. Tijdens het bouwen en na de afronding is er volop geïmproviseerd en verbeterd aan het bouwproces. De bouwmethode is echter nog altijd vernieuwend en actueel!  

Links

Janneke Schurer-Grasman

Meer weten? Neem contact op met Janneke Schurer-Grasman

Landschapsarchitect
0592316206