Skip to main content
 • Inrichtingsplan en visualisaties openbare ruimte

Inrichtingsplan en visualisaties openbare ruimte

Maak samen met de bewoners een hedendaagse en toekomstbestendige inrichting voor De Hoven in de nieuwe woonwijk De Vlierlanden in Ommen. Dat was de opdracht van de gemeente Ommen. De resultaten zijn vier verschillende ‘hoven’, allemaal met ruimte voor groen en vooral ruimte voor het bergen van het regenwater. Want aan goten en straatkolken doen we niet in dit deel van Vlierlanden!

De 3D-visualisaties geven een levendig beeld van het uiteindelijk gerealiseerde plan. 

 • Projectnaam:
  Inrichtingsplan openbare ruimte De Hoven, Ommen
 • Jaar /jaren van uitvoering:
  2022-2023
 • Locatie:
  Ommen
 • Opdrachtgever:
  Gemeente Ommen
 • Projectleider/contactpersoon:

Duurzaam inrichtingsplan: natuurlijk en gebruiksvriendelijk

De Hoven is een groene woonwijk op de rand van stad en land, de wijk vormt het vizier op het landschap vanuit de wijk. Je kijkt door de hof 'naar buiten'. De inrichting van de vier delen moet dat landschappelijke en groene beeld versterken.

De Hoven bestaan uit een rondlopende straat en een groen middengebied. Dit middengebied is een wadi die al het regenwater van de woningen en de straat opvangt. Grootste uitdaging: maak een inrichting met voldoende ruimte voor waterberging en met voldoende ruimte voor bomen en heesters. Want waar de techniek weinig ruimte geeft, wilden de bewoners graag veel bomen en ruimte om te spelen in de wadi’s. Dat is toch gelukt! Door gelijktijdig te tekenen en te rekenen, door verharding te verminderen, maar wel aandacht te houden voor voldoende verkeersruimte, en door slimme oplossingen voor de taluds van de wadi’s te ontwerpen.

De opdracht: maak een inrichting met voldoende ruimte voor waterberging en groen.

 

Ieder hof heeft naar idee van de bewoners een eigen sfeer gekregen. Dit hebben we in beeld gebracht met 3D visualisaties. Drachtbomen voor bijen in de Bijenhof, gele accenten en zonnebloemen in de Zonnebloemhof, veel bloemen en bloesem in de Bloesemhof en juist een zo natuurlijk groen mogelijke inrichting in de Vlierhof. Een klimboom, stapstenen en een speelhut maken het ook voor de kinderen helemaal af.

Stedenbouwkundig plan De Vlierlanden

Het ontwerp en de inrichting van het openbare gebied van De Hoven is een vervolg op het stedenbouwkundig plan van De Vlierlanden fase 2. Een plan gemaakt door de ontwerpers van BügelHajema.

Het stedenbouwkundig plan is gebaseerd op de landschappelijke eigenschappen van het gebied. In het plan wordt zichtbaar hoe het essenlandschap, waar fase 1 op is gebaseerd, zich draait naar het ontginningslandschap. In dat gebied ligt fase 2. De ligging aan de rand en in een rechtlijnig, maar gevarieerd landschap is zichtbaar in het plan. Bijvoorbeeld door de flinke bosstrook die deel uitmaakt van het plan. In welke nieuwe woonwijk vind je nog ruimte om een bosgebied te maken?

 In welke nieuwe woonwijk vind je nog ruimte om een bosgebied te maken?

 

De Vlierlanden fase 2 is een eigentijdse wijk, waar de inrichting van het openbaar gebied klimaat adaptief is. Al het regenwater wordt oppervlakkig afgevoerd. Via een heuse regenwaterbrievenbus wordt het water van de daken van de woningen op de straat ‘gespuwd’. En dan verzameld in een vertakt systeem van wadi’s en bergingsvijvers. Dit systeem is één van de groene dragers van Vlierlanden. De inrichting met bomen en planten die door de seizoenen heen bloeien en vrucht dragen en de steeds wisselende waterstanden maken dat het er geen dag hetzelfde is!

Participatie: gemaakt met en door bewoners

De inwoners hebben meegedacht met de inrichting van hun eigen hof. Het uitgewerkte inrichtingsplan is vervolgens aan de bewoners voorgelegd. Zo hebben zij kunnen zien tot welk plan hun ideeën hebben geleid. De reacties waren erg positief.

Nadat de plannen technisch zijn doorgerekend en de laatste details zijn opgelost is het wachten op het moment om te starten met de daadwerkelijke aanleg.

Links

Janneke Schurer-Grasman

Meer weten? Neem contact op met Janneke Schurer-Grasman

Landschapsarchitect
0592316206