Skip to main content
 • Procesbegeleiding Omgevingsvisie Dinkelland en Tubbergen

Procesbegeleiding Omgevingsvisie Dinkelland en Tubbergen

Alle gemeenten in Nederland staan voor de opgave om een omgevingsvisie te maken of te actualiseren. Onder de Omgevingswet ben je immers nooit klaar. Bij de gemeenten Dinkelland en Tubbergen begeleiden we het opstellen van de Omgevingsvisies. Ook maakten we beide visies toegankelijk met een eigen website en beeldmateriaal.

 • Projectnaam:
  Omgevingsvisie Dinkelland Tubbergen
 • Jaar /jaren van uitvoering:
  2019-2021
 • Locatie:
  Gemeente Dinkelland en Gemeente Tubbergen
 • Opdrachtgever:
  Noaberkracht
 • Projectleider/contactpersoon:

De vraag van Noaberkracht

De werkorganisatie Noaberkracht vroeg ons in 2019 om te helpen bij het maken van hun omgevingsvisies. Met de nadruk op helpen want Noaberkracht wilde zoveel mogelijk zelf doen. En wat is mooier dan dat; een omgevingsvisie moet immers vooral van de gemeente (samenleving en overheid) zijn. Deze twee gemeenten waren toen al koploper voor wat betreft de manier waarop samenleving en overheid al met elkaar optrokken.

Ondersteuning van ons bureau

De ondersteuning van BügelHajema bestond uit drie onderdelen:

 • vormgeving van het proces; slank en doelgericht omdat er al veel gedaan was;
 • structuur; waarden, doelen en een stappenplan als leidraad voor het handelen van de gemeente en het integraal afwegen van plannen;
 • vormgeving van het eindproduct; een website omgevingsvisie voor beide gemeenten en filmpjes om alle inwoners en ondernemers op de meest toegankelijke manier te informeren.

Uitdagingen: heldere projectleiding en overzicht

Twee gemeenten die intensief samenwerken (onder de organisatie Noaberkracht) maar tegelijk ieder hun eigen Omgevingsvisie wilden opstellen. Het vroeg om een projectleider met veel organisatietalent én de gave om mensen te enthousiasmeren en scherp te houden.

Bijzonderheden

De twee omgevingsvisies die het resultaat zijn van dit project zijn in structuur en presentatie een bruikbaar voorbeeld voor andere gemeenten. We hebben onze werkvormen (link naar ‘beleef de omgevingswet’) ingezet om medewerkers, bestuursleden en de gemeenteraad mee te nemen in de ontwikkeling van hun omgevingsvisies. We hebben dus alle gelederen van de gemeenten uitgedaagd om keuzes te maken.

In de gemeente Tubbergen leidde de goede voorbereiding door de ambtelijke organisatie zelfs tot een vaststellingsvergadering waarin de omgevingsvisie een hamerstuk was. Een unicum in Nederland.

Eindresultaat: Eén werkorganisatie, twee omgevingsvisies

Resultaat van dit project zijn twee afzonderlijke omgevingsvisies, gedragen door beide organisaties, én die voor inwoners leesbaar en zeer toegankelijk zijn.

Links

Mischa Teensma

Meer weten? Neem contact op met Mischa Teensma

Adviseur Omgevingswet, visie en ruimte / landschapsarchitect BNT
582152515