Skip to main content
Gebiedsvisie stationsomgeving Wezep

Gebiedsvisie stationsomgeving Wezep

Hoe kan de stationsomgeving van Wezep worden getransformeerd naar een aantrekkelijk gebied, met zowel een functie als recreatieve poort naar de Veluwe als een mooie entree richting Wezep? We maakten een breed gedragen visie op de toekomst van dit gebied én een strategie om daar te komen.

  • Projectnaam:
    Gebiedsvisie Stationsomgeving Wezep
  • Jaar /jaren van uitvoering:
    2023-2024
  • Locatie:
    stationsomgeving Wezep, gemeente Oldebroek
  • Opdrachtgever:
    gemeente Oldebroek
  • Projectleider/contactpersoon:

Entree voor Wezep en voor de Veluwe

De gemeente heeft de wens de stationsomgeving Wezep te ontwikkelen tot een recreatieve poort van de Veluwe en tot een aantrekkelijke entree van Wezep. In de stationsomgeving moeten woningbouw, leefbaarheid (milieukwaliteit), toerisme, natuurontwikkeling en stimuleren OV-gebruik met elkaar samengaan en elkaar versterken.

De gebiedsvisie biedt ruimte aan passende ontwikkelingen, waaronder woningbouw en functies die aansluiten op het recreatieve karakter. Ze borgt ook de borging van de belangen van natuur en de bescherming van de kwaliteit van het grondwater. Daarnaast wordt de openbare ruimte aangepakt om de verblijfskwaliteit te verhogen en te zorgen voor een heldere route naar de Veluwe.

Stationsomgeving Wezep: visie én strategie

De gebiedsvisie geeft richting voor de toekomst en is een strategie om daar te komen. De toekomstrichting geeft aan wat het gewenste eindbeeld is, maar ook welke varianten daarin mogelijk zijn. Per deelgebied is een programma opgesteld met passende functies en activiteiten, waarbij inrichtingsvoorstellen, voorwaarden en meekoppelkansen zijn benoemd. Om een beeld te geven van hoe het eruit zou kunnen zien, zijn varianten uitgewerkt in ‘principetegels’. Voor de inrichting van de stationspleinen zijn sfeerbeelden gemaakt, die een impressie geven van het eindbeeld.

De principetegels en sfeerbeelden maken het mogelijk om varianten van het toekomstige stationsgebied helder en inspirerend te presenteren.

In de gebiedsvisie is een aanpak voor uitvoering opgenomen. In deze aanpak benoemen we projecten, geven we aan wat de onderlinge samenhang is en welke concrete stappen gezet kunnen worden.

Participatie en ontzorging

‘Een kader bieden voor gewenste ontwikkelingen, met groot draagvlak en betrokkenheid van alle belanghebbenden’ en tegelijkertijd ontzorging van de gemeente. Dat is de opdracht die de gemeente Oldebroek ons heeft meegegeven. Ons bureau draagt zorg voor projectleiding en projectsecretariaat. Met een slagvaardig kernteam van zowel de gemeente als BügelHajema en waar nodig inzet van aanvullende expertises zijn we aan de slag gegaan.

Bij het opstellen van de gebiedsvisie zijn we in gesprek gegaan met omwonenden, ondernemers, grondeigenaren en belangenorganisaties, om een zo groot mogelijk draagvlak en betrokkenheid te bereiken. Naast de bewoners en ondernemers zijn ook partijen als NS, prorail en Vitens als belanghebbenden betrokken bij het project. We hebben diverse tafelgesprekken gevoerd met belanghebbenden en hebben daarnaast een bewonersbijeenkomst en een brede informatiebijeenkomst georganiseerd. Nadat we in nauw overleg met de gemeente alle belanghebbenden in beeld hebben gebracht, zorgden wij voor het maken van afspraken, voerden we de gesprekken en zorgden voor verslaglegging.

Breed kijken door alle lagen heen

Bij het opstellen van de gebiedsvisie is de inbreng van alle betrokkenen en belanghebbenden meegewogen. Daarnaast is een integrale analyse uitgevoerd, waarbij de volle breedte van de fysieke leefomgeving is beschouwd. Dit gaat door alle lagen heen: van regionaal, naar lokaal naar de stationsomgeving. Zo is de woningbouwopgave voor de regio Zwolle van belang omdat het duurzame mobiliteit stimuleert voor zowel recreatief verkeer als voor woon-werkverkeer. Wezep, en specifiek de Wezepse heide, kan een rol spelen bij de ontlasting van de recreatieve druk op de Veluwe. Op lokaal niveau is onder andere de verkeersdruk op de Stationsweg en de onveilige situatie voor voetgangers een issue. De borging van de kwaliteit van grondwater is een belangrijke voorwaarde bij alle ontwikkelingen. In de visie brengen we deze en andere aspecten samen op het niveau van het stationsgebied en de deelgebieden daarbinnen: tot welke mogelijke inrichting leidt dit concreet?

De gebiedsvisie als deelomgevingsvisie

De gebiedsvisie voor de stationsomgeving vloeit voort uit de omgevingsvisie. Het is kaderstellend en richtinggevend, daarom wordt de gebiedsvisie uiteindelijk door de gemeenteraad vastgesteld als deelomgevingsvisie. In het DSO zal de gebiedsvisie als hoofdstuk aan de omgevingsvisie worden toegevoegd.

Links

Jan Oosterkamp

Meer weten? Neem contact op met Jan Oosterkamp

Senior jurist omgevingsrecht / projectleider
0334656545