Skip to main content
Drie redenen om integraal te werken

Drie redenen om integraal te werken

In de Omgevingswet staat integraal werken centraal. De memorie van toelichting van de Omgevingswet noemt het begrip tientallen keren! Maar waarom is integraal werken zo belangrijk?

Hieronder lees je de drie belangrijkste redenen:

1. Zoek niet naar de oplossing maar naar de beste keuze

Een oplossing vinden voor een probleem is in onze huidige complexe omgeving niet gemakkelijk. En soms zelfs onmogelijk. Met een integrale aanpak zoek je niet meer naar dé oplossing, maar maak je voor een plan of project de beste keuze. Dat kan alleen als je een volledig beeld hebt gekregen van de voors en tegens. Door een integrale aanpak maak je de positieve en negatieve effecten van verschillende keuzes inzichtelijk. Vergelijk het met de bijsluiter van een medicijn. Daarin staan óók de negatieve bijwerkingen genoemd. Er is bijna nooit een oplossing te bedenken zonder nadelen. Een behandelplan kan je alleen maken als je integraal werkt, en oog hebt voor de andere vakgebieden. Het betekent dat je als specialist soms over de schaduw van je eigen vakgebied heen moet stappen, om de belangen van andere expertises te zien.

2. Koppelkansen: 1+1 = 3

Het is heerlijk vertrouwd en bevestigend om samen te werken met iemand uit het zelfde vakgebied. Werken met veel verschillende belangen, dat schuurt. Maar de echte waardevolle oplossingen ontstaan door samenwerking tussen verschillende disciplines! Integraal werken is nodig om te zien waar je opgaven met elkaar kunt verbinden. Dient een project meerdere doelen? Dat levert veel winst op. Die slimme oplossingen hebben we nodig. Zo kan een autoluwe straat zorgen voor meer speelgelegenheid, minder gebruik van de auto ten opzichte van de fiets en voor meer groen en infiltratiemogelijkheden voor regenwater.

3. Integraal denken; het belang van jouw vak in de context

Integraal werken is niet eenvoudig. Want soms moet je je eigen vakgebied beoordelen in de grotere context. Bij het afwegen van initiatieven onder de Omgevingswet doen we dat vanuit een ‘ja-mits benadering’. Niet iedere specialist zet een ‘vinkje’ voor optimaal resultaat, we kijken samen of een plan voldoende meerwaarde levert en nergens echte onvoldoendes scoort. Dat betekent dat jouw vakgebied niet altijd centraal staat. Durf over de grenzen van je vakgebied te kijken! Integraal denken is net zo belangrijk als integraal werken.

Hoe doe je dat? Integraal werken, dat kan je leren!

Integraal werken vraagt om een verschuiving in je manier van werken én denken. Zowel praktisch in jouw organisatie als in de manier van denken en het afwegen van keuzes. Door samen de spelregels te bepalen zal het integraal werken in jouw organisatie een stuk makkelijker gaan. Volg daarom met je collega’s onze training.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Mischa Teensma.

Mischa Teensma

Adviseur Omgevingswet, visie en ruimte / landschapsarchitect BNT
Mischa is één van de waardevolle ‘duizendpoten’ van BügelHajema, met passie voor haar eigen vak l...
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven van BügelHajema?

Informatie over nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied lees je in onze nieuwsbrief. Schrijf je hier in!