Skip to main content
Definitief stedenbouwkundig ontwerp Swifterbant-Zuid

Definitief stedenbouwkundig ontwerp Swifterbant-Zuid

Na de eerste ontwikkelfase van een globaal stedenbouwkundig plan voor ruim 700 woningen, heeft ons bureau de uitwerking van het definitieve stedenbouwkundige plan opgepakt. Zo ontwerpen we door de schalen heen; van globale schets naar een uitgewerkt plan op detailniveau.   

  • Projectnaam:
    Stedenbouwkundig plan Swifterbant-Zuid (definitief ontwerp)
  • Jaar /jaren van uitvoering:
    2020- 2024
  • Locatie:
    Swifterbant
  • Opdrachtgever:
    BPD Bouwfonds gebiedsontwikkeling
  • Projectleider/contactpersoon:

Uitgewerkt stedenbouwkundig plan

Sinds 2019 heeft Bugelhajema Adviseurs de leiding over het ontwerp van de levendige woonwijk Swifterbant Zuid in ten zuiden van Dronten. Het project heeft inmiddels aanzienlijke vooruitgang geboekt en we staan nu voor een spannende fase in de verdere uitwerking en ontwikkeling ervan.

In opdracht van BPD heeft Bugelhajema Adviseurs het eerdere stedenbouwkundige ontwerp vertaald naar een stedenbouwkundig verkavelingsplan. In nauwe samenwerking met architecten werken we aan het verfijnen van dit plan tot een stedenbouwkundig definitief ontwerp (DO). Gelijktijdig wordt er intensief gewerkt aan het ontwerp van de openbare ruimtes. Het doel is het realiseren van een harmonieuze en uitnodigende omgeving.

De wijk zal plaats bieden aan maar liefst 750 woningen, verdeeld over een breed scala aan woonvormen. Ons ontwerp staat garant voor een diversiteit die tegemoetkomt aan de uiteenlopende behoeften en wensen van toekomstige bewoners.

Met een vooruitziende blik en een sterk accent op klimaatadaptatie en duurzaamheid streven we ernaar een groene en waterrijke omgeving te creëren. Ons doel is een wijk te realiseren waarin bewoners duurzaam gezond en veilig kunnen wonen, met moderne voorzieningen binnen handbereik.

 

In een tijd waarin klimaatadaptatie essentieel is, vereist dit ook een andere benadering van de groene inrichting van de openbare ruimte.

We richten ons niet alleen op inheemse soorten, maar vooral op klimaatadaptieve en toekomstbestendige soorten.

Nieuwe groene woonwijk Swifterbant-Zuid

Bij de uitwerking van het stedenbouwkundig plan vormen het opgestelde beeldkwaliteitsplan voor de woonwijk en het handboek openbare ruimte van de gemeente de belangrijke uitgangspunten. Het beeldkwaliteitsplan definieert vier uiteenlopende woonsferen: de Luwte, de Kreek, de Bosrand en Rivierduin. Elk van deze woonomgevingen krijgt een unieke uitstraling in zowel architectuur als openbare ruimte. Hoewel er standaarden zijn vastgelegd in het handboek openbare ruimte, laat het bijzondere karakter van het ontwerp ruimte voor uitzonderingen op het gebied van materialen, assortiment en beheervormen.

In een tijd waarin klimaatadaptatie essentieel is, vereist dit ook een andere benadering van de groene inrichting van de openbare ruimte. We richten ons niet alleen op inheemse soorten, maar vooral op klimaatadaptieve en toekomstbestendige soorten, met inachtneming van invasieve beplanting die niet gewenst is. De gemeente Dronten heeft een zorgvuldige visie ontwikkeld voor het bevorderen van biodiversiteit binnen de gemeente. Deze verankeren we in het stedenbouwkundig plan.

Het plangebied heeft een unieke ligging en ondergrond. Daarnaast heeft de gemeente de harde eis dat afwatering direct in het gebied plaatsvindt. Deze elementen hebben geleid tot de ontwikkeling van een uitgekiend wadisysteem. Met een focus op bodem en water heeft dit geresulteerd in groene ruimtes die zo zijn ontworpen dat waterinfiltratie mogelijk is. De berekeningen hiervoor zijn uitgevoerd door RHDHV.

Het stedenbouwkundig ontwerp is een harmonieuze samensmelting van landschap en bebouwing. Erfafscheidingen bestaan uit groene hagen en parkeerlocaties worden zo groen mogelijk vormgegeven. We streven naar verbindingen met groenstructuren in de omliggende omgeving van de woonwijk in ontwikkeling. De naam Swifterbant verwijst naar één van de oudste culturen in Nederland; de Swifterbantcultuur. Kenmerkende verwijzingen hiervan zijn subtiel verwerkt in de architectuur en de openbare ruimte. Het landschap van de woonsfeer Rivierduin weerspiegelt de oude structuren van een rivierstromingsgebied dat duizenden jaren geleden op deze plek heeft gelegen, zoals te zien is op de geomorfologische kaart van het gebied.

Vervolgproces, van schets naar uitwerking

Aan dit project werkten we vanaf het eerste idee tot en met het uiteindelijke plan. Dit gaat door alle schalen heen, van globaal naar hoog detailniveau.

Na goedkeuring van het definitieve stedenbouwkundig ontwerp gaan we aan de slag met het voorlopig ontwerp inrichtingsplan. Dit betekent dat we met oog voor detail en duurzaamheid als vertrekpunt tot op klinkerniveau gaan detailleren. Hier ontstaat een plan met een hoog kwaliteitsniveau, omdat we betrokken zijn vanaf het grote geheel en de ruwe schetsen, en geleidelijk overgaan naar het ambachtelijke werk van het verfijnen van details en het kiezen van de juiste groeninvulling.

Links

Gabriëlle Bartelse

Meer weten? Neem contact op met Gabriëlle Bartelse

Landschapsarchitect BNT
0334656545