• Home
  • Actueel
  • Paraplubestemmingsplannen NHW onherroepelijk

Paraplubestemmingsplannen NHW onherroepelijk

nhw

In opdracht van de provincie Gelderland stelde BugelHajema paraplubestemmingplannen op voor de uniforme bescherming van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). De NHW staat op de voorlopige werelderfgoedlijst van UNESCO, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Naast bescherming, bieden de nieuwe regels door maatwerk ook ruimte voor ontwikkelingen. Door samen gelijkluidende regels vast te stellen, kunnen initiatieven nu op een vergelijkbare manier worden begeleid en getoetst.

In een gezamenlijk proces regelden de zes gemeenten – uit drie provincies – dankzij een unieke samenwerking de eenduidige bescherming van de Waterlinie. De gemeenteraden van Vianen, Leerdam, Culemborg, Lingewaal, Gorinchem en Zaltbommel stelden ieder in december 2015 het paraplubestemmingsplan vast. Inmiddels is duidelijk dat er bij geen enkele gemeente beroep in ingesteld bij de Raad van State. Daarmee zijn de paraplubestemmingsplannen onherroepelijk!

Een mooi resultaat met het oog op de gewenste status als UNESCO Werelderfgoed. Recent verscheen hierover een artikel in het VNG Magazine. Dat artikel kunt u hieronder vinden.

Zie ook www.hollandsewaterlinie.nl

Op deze website is ook de ‘Handleiding voor plantoetsen’ te vinden.

artikelnhw

Henk Veldhuis

Henk Veldhuis

Senior adviseur voor de leefomgeving / projectleider

Contact