Skip to main content
De omgevingsvisie 2.0: werken met de beleidscyclus

De omgevingsvisie 2.0: werken met de beleidscyclus

Tijd voor evaluatie van de omgevingsvisie!

Monitoring en evaluatie vormen de ruggengraat van effectief beleid. Door de effecten van de beleidsvoornemens uit de omgevingsvisie te volgen, kunnen we bepalen of doelen zijn bereikt en waar bijsturing nodig is.

Een omgevingsvisie is een dynamisch document. Als gemeente kan je de visie op onderdelen aanpassen, waardoor zij meebeweegt met veranderende inzichten, actualiteiten en omstandigheden. De omgevingsvisie is daarom bij uitstek geschikt voor monitoring en evaluatie, het vierde kwadrant uit de beleidscyclus!

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in zicht, is dit een ideaal moment om als gemeente met de omgevingsvisie aan de slag te gaan.

 

Steeds meer gemeenten vinden hun weg in de beleidscyclus van de Omgevingswet. We kennen het rijtje: de omgevingsvisie hoort bij de beleidsbepaling (kwadrant 1), het programma bij de beleidsdoorwerking (kwadrant 2), en de instrumenten omgevingsvergunning en omgevingsplan bij de uitvoering (kwadrant 3). Het vierde kwadrant, de terugkoppeling met monitoring en evaluatie, is nu de uitdaging.

Beleidscyclus.jpeg

Waarom nu de omgevingsvisie evalueren?

Veel omgevingsvisies zijn inmiddels enkele jaren oud. En met de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in zicht, is dit een ideaal moment om de omgevingsvisie van jouw gemeente tussentijds te evalueren en waar nodig bij te stellen. Een tussentijdse evaluatie biedt verschillende voordelen:

1. Effectiviteit meten

Bereik je de gestelde doelen uit de omgevingsvisie? Dit is het moment om te controleren of het beleid de gewenste resultaten oplevert. Evalueer de effectiviteit, wat heeft gewerkt, wat niet?

2. Aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen

De wereld staat niet stil, er zijn veel innovatieve ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Zijn er effectievere oplossingen of nieuwe uitdagingen die vragen om aanpassing of aanvulling van de omgevingsvisie? Dan is dit het moment.

3. Betrokkenheid vergroten

Een evaluatie biedt een uitstekende gelegenheid om over te wijzigen onderdelen in gesprek te gaan met belanghebbenden. Zo vergroot je de betrokkenheid van bewoners en belanghebbenden.

4. Voldoende kompaswaarde

Biedt de omgevingsvisie duidelijke kaders aan het college om (gebieds)ontwikkelingen aan te toetsten en uit te voeren? Of is gebleken je beoogde ontwikkelingen maar moeilijk kon vertalen naar een concreet ruimtelijk plan, omdat de omgevingsvisie te algemeen was?  Dan is de evaluatie hét moment om de omgevingsvisie aan te passen en te voorzien van meer kompaswaarde.

Doelgerichte omgevingsvisie past bij de resultaatgerichte Omgevingswet

Nu veel omgevingsvisies enkele jaren in werking zijn, is dit het optimale moment voor een tussentijdse evaluatie.  De vier instrumenten helpen elk op hun eigen manier om de beleidscyclus te doorlopen en de doelen die je als gemeente hebt te bereiken. In dit artikel lees je meer over de werking de vier verschillende instrumenten in de beleidscyclus

De Omgevingswet is een resultaatgerichte wet die gericht is op het bereiken van concrete doelen. Hou dit voor ogen bij het evalueren en aanpassen van de omgevingsvisie 2.0!

Wil je meer weten? Neem contact op!

Ronald Schipper

Adviseur voor de leefomgeving / projectleider
Ronald is werkzaam als projectleider en relatiebeheerder bij ons bureau. Vanuit die taken geeft h...
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven van BügelHajema?

Informatie over nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied lees je in onze nieuwsbrief. Schrijf je hier in!